Приветствую Вас, Гость! Регистрация RSS

Каданс

09:25 Вторник 19.03.2024
Главная » 2016 » Март » 1 » У Празі знайшли спільний твір Моцарта і... Сальєрі
16:27
У Празі знайшли спільний твір Моцарта і... Сальєрі

Ця сенсаційна знахідка зроблена в Чехії — музичний твір, який ламає стале уявлення про непримиренне суперництво двох знаменитих композиторів, повідомляє Рейтер.
 

ФОТО РЕЙТЕР


Спільна партитура під назвою «Повернене здоров'я Офелії» на лібрето Лоренсо да Понте була виявлена в архівах Празького музею музики. Нагадаємо, Чехія входила до складу Австро-Угорської імперії, Моцарт дуже часто бував у Празі та часто говорив: «Мої чехи люблять мене»...

На віднайденому музичному творі стоїть сукупний підпис: дві літери «М» і «С» — Моцарт і Сальєрі. Всі уточнення партитури написані італійською мовою, і фахівці виходять із того, що натхненниками ідеї створення цього спільного опусу були саме італійці — Сальєрі і да Понте.

Рукопис опинився у Празькому музеї музики ще в 1950-х. Причому як конфіскат. 1976 року нотний запис навіть обробили, проте щодо його авторства не було жодних припущень!

Цей рукопис навіть виставлявся у каталозі Національного музею. Але нікому на думку не спадало, що це може бути унікальне творіння Моцарта у співавторстві з Сальєрі, оскільки авторство було зашифроване, — розповів Михаїл ЛУКЕШ, директор Національного музею. — В серпні минулого року ми проводили чергову каталогізацію і за допомогою енциклопедії встановили авторство.

Цей факт спільного творіння Моцарта і Сальєрі спростовує найпоширенішу, але, на думку вчених, абсолютно помилкову та вигадану версію вбивства славетного австрійського композитора своїм колегою з Італії. Навпаки, обидва маестро ставилися один до одного зі взаємною повагою та були щирими друзями.


Джерело: Газета «День»
 

Просмотров: 622 | Добавил: mia | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: